NEA ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σας ενημερωνουμε πως η ΝΕΑ ιστοσελίδα του Ι.Ν. Παντοκράτορος Πατρών είναι πλεόν διαθέσιμη. Η παρούσα ιστοσελίδα θα παραμείνει ως έχει χωρίς όμως να ενημερώνεται. Εντός ορισμένου χρόνου και αφού πρώτα ολοκληρωθεί ομαλά η μεταφορά όλου του περιεχομένου στην ΝΕΑ ιστοσελίδα, τότε και θα αφαιρεθεί. Ενδέχεται να προκύψουν μίκρα τεχνικά θέματα το προσεχή διάστημα.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Αφορμή του παραβολικού λόγου του Κυρίου για τον σκληρόκαρδο δούλο γίνεται το ερώτημα του αποστόλου Πέτρου ¨ Κύριε πόσες φορές να συγχωρήσω τον πλησίον μου;¨. Οι Ιουδαίοι συνήθιζαν μέχρι τρείς φορές να συγχωρούν τον άλλον. Ο Πέτρος ανεβάζει τον πήχη της συγχωρητικότητας στο επτά. Η απάντηση όμως του κυρίου έρχεται να ξεπεράσει τα όρια και τα σύνορα που θέτουν οι ανθρώπινες προϋποθέσεις, ¨ Όχι επτά μόνο φορές αλλά εβδομήντα φορές το επτά δηλαδή απεριόριστα¨.

Στην παραβολή του Χριστού εμφανίζεται ένας δούλος καταχρεωμένος στον άρχοντα του τόπου. Ο άρχοντας του χαρίζει τα χρέη του. Με απερίγραπτη χαρά ο δούλος βρίσκεται στο δρόμο για το σπίτι του. Εκεί συναντά ένα συνδούλο του που του χρωστά ελάχιστα. Ζητά τα χρήματα του και στην αδυναμία του άλλου να αποδώσει το ποσό τον κλείνει στη φυλακή. Ο άρχοντας πληροφορείται το γεγονός και του λέει. Εγώ τεράστιο χρέος σου το χάρισα εσύ μια τόσο μικρή οφειλή δεν μπορούσες να χαρίσεις; Μέσα στο γεγονός της παραβολής φαίνονται σπουδαία θέματα της ποιότητας της ζωής μας και της σωτηρίας της ψυχής μας.

Φαίνεται η ευσπλαχνία του Θεού και η ασπλαχνία του ανθρώπου. Ας μεταβούμε στην παραβολή του Ασώτου παιδιού και του σπλαχνικού πατέρα. Όπως και στην σημερινή παραβολή σπουδάζουμε το έλεος του Θεού. Ενός Θεού που συγχωρεί, δέχεται, περιμένει να αποκαταστήσει τον άνθρωπο και να του δώσει ότι έχασε, ότι πέταξε, ότι έθαψε. Και ενώ ο Θεός συγχωρεί και δέχεται ο άνθρωπος στο πρόσωπο του ευεργετημένου δούλου ή του πρεσβυτέρου αδελφού αρνείται τη συγχώρεση και απορρίπτει τον άνθρωπο.

Ένα άλλο γεγονός που αποκαλύπτεται στην παραβολή είναι οι δικές μας οι οφειλές. Πάντα ξεχνάμε πόσα οφείλουμε κυρίως στο Θεό. Πόσα του οφείλουμε για τα χαρίσματα που έδωσε, για τις αμαρτίες που συγχώρησε, για το κακό που απέτρεψε. Πάντα ξεχνάμε πόσα οφείλουμε ποτέ όμως όσα μας οφείλουν. Καταφεύγουμε στην εκδίκηση, στην μνησικακία, στην κακότητα για όσα μας οφείλουν και όχι στην αγάπη, την καταλλαγή, την συγχώρηση. Όταν ξεχνάμε όσα οφείλουμε και θυμόμαστε όσα μας οφείλουν καταποντιζόμαστε στον σκοτεινό βυθό της αχαριστίας.

Ένα άλλο γεγονός που προκύπτει από την σημερινή παραβολή είναι ένας παραλογισμός που καθημερινά ζούμε. Ο δούλος της παραβολής ζητούσε παρακλητικά, ικετευτικά την διαγραφή του χρέους και το έλεος του άρχοντα. Ζητά παρακαλεί, ικετεύει αυτό το οποίο ο ίδιος δεν δίνει. Πολλές φορές ζητάμε αγάπη ενώ δίνουμε αδιαφορία. Ζητάμε βοήθεια ενώ εμείς οι ίδιοι απέχουμε απ' ότι ο άλλος ζητήσει. Ζητάμε την παρουσία του άλλου ενώ εμείς προκλητικά απουσιάζουμε. Ζητάμε ένα λόγο ενώ εμείς σκανδαλωδώς σιωπούμε. Το τραγικό είναι ότι ο δούλος βρισκόταν ακόμα μέσα στη χαρά και τον ενθουσιασμό της διαγραφής του χρέους του αλλά αυτή τη χαρά δεν την έδωσε και στον άλλον.

Μέσα από την παραβολή φαίνεται ότι το γεγονός της σωτηρίας βρίσκεται ακόμα στα δικά μας χέρια, με το μέτρο που θα κρίνουμε, θα συγχωρήσουμε με το ίδιο θα κριθούμε και θα συγχωρηθούμε. Κάποτε πλησίασε κάποιος στην έρημο έναν έμπειρο στην πνευματική ζωή γέροντα και του εξομολογήθηκε

- Φλέγομαι γέροντα από τον πόθο να μαρτυρήσω για την αγάπη του Θεού.

Ο γέροντας απάντησε:

- Αν την ώρα του πειρασμού σηκώσεις ευχαρίστως το βάρος του αδελφού σου, είναι σαν να ρίχτηκες στο καζάνι των τριών παίδων.

Ο Απόστολος Ιάκωβος ο αδελφός του Ευαγγελιστού Ιωάννου, την ώρα που τον πήγαιναν στον τόπο του μαρτυρίου, συνάντησε αυτόν που τον είχε καταδώσει. Τον σταμάτησε και τον φίλησε λέγοντας:

- Ειρήνευε αδελφέ.

Βλέποντας εκείνος τη συγχωρητικότητα, την ανεξικακία του αποστόλου θαύμασε και φώναξε

- Χριστιανός είμαι από σήμερα κι εγώ.

Εάν ζητάμε το έλεος του Θεού ας συγχωρούμε. Έτσι κερδίζουμε και τον αδελφό και τον ουρανό.

 

Ι.Μ.Παροναξίας

Ανακοινώσεις - Ευαγγέλια


Αριθμός Επισκεπτών

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2413480